Als je een dienstverband met een werkgever aangaat onderteken je in de meeste gevallen een arbeidsovereenkomst. In deze overeenkomst zijn de meeste rechten en plichten opgenomen die van toepassing zijn. Als dit dienstverband vervolgens beëindigd wordt, zal dit vaak gebeuren met behulp van een vaststellingsovereenkomst. In deze overeenkomst worden dan alle voorwaarden vastgelegd op basis waarvan de arbeidsovereenkomst beëindigd wordt.
Een vaststellingsovereenkomst speelt voornamelijk een rol als het dienstverband voor onbepaalde tijd is aangegaan. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd loopt namelijk vanzelf een keer af als de werkgever niet verder wil. Daarvoor is het niet nodig om een overeenkomst op te stellen.
Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ligt dat anders. Het ontslagstelsel in Nederland bepaalt dat een werkgever vooraf toestemming moet hebben van een kantonrechter, het UWV of van jou als werknemer. Meestal wil een werkgever geen langdurige procedure voeren en zal de werkgever er samen met jou uit willen komen. Dit wordt dus gedaan met een vaststellingsovereenkomst.
Het is belangrijk om deze vaststellingsovereenkomst door een jurist te laten controleren. Niet alleen om te bepalen of je recht hebt op een WW-uitkering, maar vooral ook om te bepalen of het voorstel van de werkgever recht doet aan jouw situatie. Ik kan je daarbij helpen!