Sinds 2015 is het voor een werkgever verplicht om een transitievergoeding te betalen indien de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever wordt beëindigd. Gek genoeg zegt de wet dat deze verplichting niet geldt bij een vaststellingsovereenkomst.
Betekent dat dan dat je akkoord moet gaan met een vaststellingsovereenkomst zonder transitievergoeding?
Nee, absoluut niet. Ons ontslagstelsel bepaalt dat een werkgever toestemming moet hebben van jou als werknemer of van een kanonrechter of het UWV om jouw arbeidsovereenkomst te kunnen beëindigen. Zonder jouw akkoord moet de werkgever alsnog naar de kantonrechter of het UWV. In dat geval zal de transitievergoeding alsnog ter sprake komen. Dus, een vaststellingsovereenkomst zonder transitievergoeding is in de meeste gevallen simpelweg niet bespreekbaar.
Hoe hoog is de transitievergoeding?
De transitievergoeding bedraagt 1/3e maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Na drie jaar in dienst heb je dus recht op een volledig bruto maandsalaris als vergoeding.
Kan je in aanmerking komen voor een hogere vergoeding?
Ja, dat kan. Iedere ontslagsituatie is anders en soms hoef je geen genoegen te nemen met enkel de transitievergoeding. Ik kan jouw situatie beoordelen en bepalen of een hogere ontslagvergoeding voor jou mogelijk is.